+38 (068) 69 65 060
Меню
Як гормони впливають на стан волосся?

Як гормони впливають на стан волосся?

26 серпня 2019
ПОДІЛИТИСЬ


Як тільки гормональний фон жінки зазнає змін, страждає весь організм. Ці переміни викликають чимало факторів: прийом медичних препаратів (антибіотики, гормональні препарати, протизаплідні таблетки), перебудова тіла (статеве дозрівання, вагітність, лактація, клімакс), порушення в роботі ендокринної системи. 


Гормональні зміни, перш за все, викликають різкі коливання настрою та порушення психоемоційного стану людини. А саме ці речі впливають на здоров’я нашого волосся.

Рівень естрогену в організмі

Зниження рівня естрогену в організмі, як правило, відбувається в період вагітності, лактації, під час менопаузи чи статевого дозрівання (тоді ж можуть виникати тимчасові проблеми зі щитоподібною залозою). 


На ріст волосся впливають статеві гормони (андрогени). Саме вони визначають об’єм та густоту нашої зачіски. У жінок естроген виробляють яєчники, переробляючи залишки холестерину. Якщо цього гормону замало, волосся стає тонким, ламким та сухим. А от гіперактивність тестостерону може призвести до появи небажаного волосся по всьому тілу. 


При недостатній кількості естрогену волосся росте швидко, проте починає інтенсивно випадати. У період статевого дозрівання (початок менструації) рівень гормону зростає. Якщо жінка завагітніє, то в останній триместр вагітності її волосся навпаки стає густим та блискучим. Так відбувається тому, що волосся тривалий час перебуває у фазі анагену, найактивнішій фазі росту. А вже після народження дитини або по закінченні грудного вигодовування жінці може здаватись, що волосся почало інтенсивно випадати. Таке стрімке випадіння проходить приблизно через 3 місяці.


У період менопаузи зменшується кількість естрогену, але стабілізується рівень заліза. Менструація стає менш болісною та рясною. Шкіра голови починає менше жирніти. Але яєчники перестають функціонувати повноцінно, тому волосся починає випадати. До того ж жінки в такому віці часто завантажені проблемами на роботі та домашніми клопотами, що стає причиною постійного стресу. Тому після 30-ти років фахівці рекомендують знайти заняття, яке допоможе розслабитись, до прикладу, обрати йогу чи піші прогулянки. Це допоможе нормалізувати гормональний фон. 

Вплив інсуліну та тиреоїдних гормонів

Інсулін відповідає за регуляцію цукру в крові. Він допомагає розщеплювати жир та регулює гормональний баланс у жіночому організмі. Якщо жиру стає занадто багато, гормональні сигнали слабшають, а естроген перестає вироблятись.


Щитоподібна залоза теж відіграє роль у рості волосся. Проблема виникає, якщо гормонів забагато (гіпертиреоз) або замало (гіпотиреоз).  Якщо виникають проблеми з функціонуванням щитоподібної залози, клітини починають голодувати, руйнуючи власні механізми вироблення колагену та еластину. 


Окрім того, на ріст та силу волосся впливають й інші хвороби: ревматоїдний артрит, червоний вовчак, хвороба Крона, захворювання кишково-шлункового тракту. Як тільки розв’язати ці проблеми, стан волосся має прийти в норму.

Як повернути красу та силу волосся? 

Пам’ятайте, що будь-які питання стосовно здоров’я Вашого волосся може вирішити трихолог у Львові. На консультації спеціаліст проведе візуальний огляд, комп’ютерну діагностику та підбере необхідний доглядовий комплекс. 


Та існують прості правила, виконання яких обов’язково покращить стан Вашого волосся:


1) Збалансоване харчування. Якщо в організмі виникають проблеми з травленням та виведенням продуктів життєдіяльності, волосся страждає також. У такому випадку зайві гормони не можуть виводитись самостійно, і їх стає забагато.

2) Пийте воду. Кишківник не може повноцінно працювати, якщо йому не вистачає води. Звичайна вода сприяє кращому обміну речовин та допомагає виводити токсичні залишки з організму.

3) Клітковина. Фрукти та овочі теж покращують травлення. А волога, яку вони містять, допомагає виводити залишки продуктів з організму.

4) Підтримуйте печінку. Цей орган відповідає за детоксикацію цілого організму, тому важливо підтримувати здоров’я печінки.