+38 (068) 69 65 060
Меню
Лікування Атопічного Дерматиту

Лікування Атопічного Дерматиту

5 січня 2021
ПОДІЛИТИСЬ

Здоров‘я - це невід‘ємна складова частина життя. Для того, щоб бути здоровим чи запобігти виникненню небажаного захворювання варто в загальному дотримуватися здорового способу життя та проходити обов‘язкові профілактичні огляди. Проте існують захворювання, етіологічний конкретний фактор яких до кінця невідомий.


Тому лікування таких хвороб є складним, потребує постійного контролю лікаря. До таких захворювань відноситься атопічний дерматит.


Що таке атопічний дерматит?

Атопічний дерматит - це хронічне захворювання, алергічної природи, що має здатність до частих рецидивів. Досі немає чіткого пояснення чому саме виникає дане захворювання, проте є дані, що атопічний дерматит успадковується генетично. В залежності від віку є різні тригери захворювання. У дітей раннього віку це:


  • вживання продуктів, які викликають алергічні реакції, а саме: молоко, яйця, горіхи, риба, шоколад, цитрусові, мед;
  • знайомство дитини з навколишнім світом через побутові алергени: одяг, шерсть домашніх тварин, іграшки, косметичні засоби для дітей;
  • вживання ліків (антибіотики);
  • У більш зрілому віці це:
  • стрес, негативні емоції, неврози;
  • інфекційні захворювання;
  • порушення ендокринної системи;


Є і хороші новини - атопічний дерматит можна ввести в ремісію і надовго, якщо дотримуватися рекомендацій лікаря-дерматолога.


Як виглядає атопічний дерматит?

Клінічна картина атопічного дерматиту залежить від стадії та форми захворювання. Якщо говорити про загальні характеристики цієї проблеми, то можна виділити такі критерії:

  • локалізація висипки у вигляді екземи на обличчі, розгинальних поверхнях кінцівок зазвичай у дітей, а у дорослих - ліхеніфікація на згинальних поверхнях кінцівок.
  • значна сухість шкіри;
  • хейліт;
  • порушення імунної функції шкіри, як наслідок - схильність до захворювань шкіри інфекційної та грибкової етіології;
  • еритродермія;
  • часті кон'юнктивіти;
  • тріщини за вушними раковинами;
  • темні кола навколо очей;
  • значна блідість чи геморагічний колір обличчя;

Лікування Атопічного Дерматиту-_1

Крім вищевказаних ознак також є суб‘єктивні неприємні відчуття свербіння шкіри, що приносить значний дискомфорт.


Які перші симптоми атопічного дерматиту?

Перші симптоми атопічного дерматиту можуть виникати у дітей раннього віку у період переходу від вигодовування материнським молоком до прикорму чи на початок годування дитячими сумішами.


Характеризуються появою на шкірі обличчя, згинальних і розгинальних ділянках кінцівок, волосистої частини голови висипки, ліхеніфікації, еритеми. Крім цього наявне відчуття психологічного виснаження, неспокійний сон, дратівливість, хронічна втомлюваність, апатія, в тяжких випадках - затяжна депресія, а у підлітків можливі суїцидальні думки.


При перших проявах на шкірі зазначених ознак необхідно звернутись до лікаря-дерматолога для кваліфікованої диференційної діагностики та визначення засобів лікування в окремому випадку.


Методи лікування атопічного дерматиту.

Лікування Атопічного Дерматиту-_2

Щодо, власне, лікування атопічного дерматиту, то важливо розуміти, що атопічний дерматит - це, в першу чергу, хронічне захворювання, тому воно потребує постійного контролю, дотримання дієти та довічне застосування емолієнтів.

Лікування призначає лікар-дерматолог після очної консультації та результатів призначених аналізів для діагностики. Безпосередньо терапія починається з виключення тригерних факторів виникнення захворювання.


Сюди включають часте вологе прибирання приміщення, де знаходиться пацієнт, уникнення контакту з тваринами, заміна подушок з пір‘я на інший матеріал, заміна синтетичних засобів для миття на більш щадні, використання одягу з тканини, що не викликає алергічну реакцію шкіри.


Наступний етап - це дієта, що виключення вживання продуктів - стимуляторів алергії (яйця, риба, соя, гриби, цитрусові, екстрактивні речовини).


Далі лікар призначає препарати для зовнішнього і внутрішнього застосування відштовхуючись від стадії, віку, перебігу захворювання. Сюди входять зовнішні середники по догляду за шкірою, правильне щадне її очищення та зволоження.

Можуть використовуватись в такому випадку засоби лінії «Ліпікар», «Ойлатум». Температура води також повинна бути сприятлива, щоб не викликала додаткове подразнення шкіри.


Консервативне лікування полягає у застосуванні топічних кортикостероїдів або топічного інгібітора кальциневрину, антигістамінні, дезінтоксикаційні засоби, гіпосенсибілізуючі, седативні, психотропні препарати. При виражених проявах тривоги чи депресивного стану скеровують на консультацію до психотерапевта.

Отже, з огляду на засоби, які застосовують в терапії атопічного дерматиту можна зрозуміти, що лікування призначається виключно лікарем дерматологом у правильному дозуванні для уникнення ускладнень.


Чи допомагають народні методи лікування при атопічному дерматиті?

Самолікування при такому тяжкому захворюванні є небезпечним. Народні методи медицини впевнено описують дикі способи лікування атопічного дерматиту, які погіршують стан захворювання. Атопічний дерматит можна контролювати лише за допомогою препаратів, які мають під собою доказову базу та ефективність, назначених не самостійно, а лікарем-дерматологом.