+38 (068) 69 65 060
Меню
Підвищена пітливість. Як подолати надокучливу проблему?

Підвищена пітливість. Як подолати надокучливу проблему?

30 листопада 2020
ПОДІЛИТИСЬ
Однією з основних функцій шкірного покриву є потовиділення. Потові залози чудово виконують свою видільну функцію при різних станах організму. Коли жаркий клімат, чи підвищена температура тіла, потові залози реагують відповідно секрецією поту. Заняття спортом, відчуття тривоги перед важливим іспитом і не тільки - це все супроводжується процесом потовиділення.

Але буває так, що при стані організму у спокої тіло виділяє велику кількість поту, яка посилюється ще більше при будь якій фізичній чи емоційній напрузі. Такий стан називається гіпергідроз. Це не критичний стан, він не спричиняє ніяких надмірно жахливих наслідків, крім значного дискомфорту та емоційного виснаження.

На даний час, завдяки тому, що медицина йде уперед, можна не перейматись за неприємні ситуації, які можуть бути спровоковані надмірною пітливістю. Для початку необхідно розібратись, чому виникає надмірна пітливість.


Чому виникає підвищене потовиділення?

З точки зору фізіології - все просто. Людина емоційно чи фізично виконує певні функції, якими керує безпосередньо центральна нервова система. Нажаль, при певних органічних чи функціональних захворюваннях тіла людини мозок починає неправильно розуміти та передавати сигнал органам - виконавцям функції. Тому виникають різні свого роду дисфункціональні стани, до яких і відноситься гіпергідроз. 


Чим відрізняється підвищена пітливість від гіпергідрозу?

Важливо розуміти, що процес виділення поту - це звичайне фізіологічне явище, яке притаманне кожному та виникає, як було написано вище, при різних життєвих ситуаціях. Чи це переповнення позитивними або негативними емоціями, страх, тривога, емоціне перенапруження, чи це звичайна інтенсивна фізична праця, тренування.

В таких випадках потові залози виконують свою функцію для врівноваження гомеостазу, завдяки регуляції терморегуляційних властивостей організму. А вже гіпергідроз розглядається у тому випадку, коли при абсолютному спокої ви відчуваєте власні мокрі руки, стопи, у вас капають краплі поту з лиця, спини, грудей. Таке явище - результат неправильної роботи потових залоз. 


Які існують типи гіпергідрозу?

Розрізняють різні типи гіпергідрозу стосовно першопричинного впливу на потові залози. Тому існує ідіопатичний та вторинний гіпергідроз.

  • ідіопатичний або первинний виникає на певних ділянках тіла (долонна частина рук, стопи, пахвові ділянки) без точно відомого етіологічного чиннику;
  • вторинний гіпергідроз може слугувати дзвінком про важкі захворювання різних систем організму (онкологічні процеси, ендокринна патологія, серцево - судинні захворювання, порушення обміну речовин);

В кожному окремому випадку необхідна консультація лікаря для виключення важких патологій.


Надмірне потовиділення, лікування народними методами.

На просторах інтернету можна зустріти багато інформації про методи лікування не тільки гіпергідрозу, але й інших захворювань. Деякі з них викликають сміх, а інші навіть страх, тому що радикальність переходить межі розумного.

Потрібно пам‘ятати, що сік лимона, який наносять на ділянки гіпергідрозу, пиття розведеного оцту та купання у ваннах з додаванням олії чайного дерева не тільки недоказані по ефективності, але й заберуть у вас час і віру у те, що вилікувати гіпергідроз можна та навіть треба.


Що робити, щоб не потіти?

Постає питання, а що потрібно робити з надмірною пітливістю, щоб було ефективно та безпечно?
Для початку потрібно проконсультуватись з лікарем для вияснення причини появи гіпергідрозу. Виключити всі фактори, які викликають даний стан можливо завдяки діагностиці (при потребі) у суміжних спеціалістів. Адже, якщо пропустити важку патологію, яка є причиною надмірної пітливості, можуть бути дуже негативні наслідки для здоров‘я. 


Інші способи і заходи, які можуть допомогти.

Важливим кроком є вплив на сферу життя, яку можна скоригувати самостійно. В більшості випадків це дуже допомагає у лікуванні гіпергідрозу. Сюди відносять:

  • правильне, збалансоване харчування для загальної коректної роботи всього організму;
  • користування одягом з натуральних тканин для полегшеного переходу пари з тіла у навколишнє середовище, без парникового ефекту на тілі;
  • уникати речовин, що стимулюють кровообіг, а саме харчових продуктів по типу гострих страв, алкоголю;
  • користування пахвовими прокладками, які впитають піт, що замаскує прояви гіпергідрозу.

У випадку, якщо вище перелічені методи не допомагають, або ви морально виснажені у боротьбі з надмірним потовиділенням, то наступні рекомендації більше допоможуть вирішити цю проблему.


Як лікувати гіпергідроз?

Сучасні методи лікування гіпергідрозу передбачають ефективний результат без надмірних зусиль. Сюди відносять елементарне використання антиперспірантів на постійній основі. Якщо у вас досі існує страх пов‘язаний з наявністю у складі антиперспірантів алюмінію, тоді наступний метод, який вам слід розглянути - це ботулінотерапія та електричне лікування (іонофорез) гіпергідрозу. В порівнянні з іншими методами два останніх мають доказану найбільшу ефективність і безпечність. Тому ваш лікар проконсультує та вибере з вами метод лікування, який буде найбільш комфортний вам та корисний для вашого здоров‘я.