+38 (068) 69 65 060
Меню
Все про родимки і папіломи

Все про родимки і папіломи

9 вересня 2020
ПОДІЛИТИСЬ

Що таке вірус папіломи людини?

Все про родимки і папіломи-_2

Якщо відкрити медичні книги та подивитись що ж таке вірус папіломи людини, то побачимо, що це вірус, який передається статевим шляхом та має різні рівні онкогенності, уражає епітелій та слизові оболонки. Папіломавірус проявляється на різних ділянках тіла у вигляді бородавок, гострокінцевих та плоских кондилом.


Зовні вони справляють не зовсім естетичне явище. Вірус має різні штами, а тому в залежності від цього і проявляється певними захворюваннями - від різних бородавок до дисплазії та раку.


Види папілом.

Вірус папіломи людини має різний вигляд, певну площу ураження та ділянки тіла, де його можна знайти. Тому розрізняють такі папіломи:

  • звичайні папіломи (найбільш часто поширені);
  • гострокінцеві кондиломи (зустрічаються на статевих органах, часто є у комплексі з папіломами сечового міхура);
  • плоскі кондиломи;
  • папіломи травного каналу, а саме: порожнини рота, стравоходу - це рідкісне явище, але також цілком можливе;
  • ниткоподібні та підошовні папіломи;

І звичайно в залежності від рівня онкогенності бувають високого ризику, низького та неонкогенні папіломи.

Важливо обов‘язково проводити скринінгові обстеження у лікаря для виявлення папілом та визначення ризику, адже це може вберегти в першу чергу ваше життя та здоров‘я.


Як відрізнити родимку від меланоми?

Все про родимки і папіломи-_1

Ше одне важке захворювання, яке може призвести до летальних наслідків - це меланома. Один з найбільш небезпечних діагнозів у дерматології. Меланома може проявлятись на тих ділянках тіла, де її легко не помітити, при тому дуже швидко розповсюджуючись вона погіршує загальний стан організму.


При появі родимок на тілі необхідно звернутись до дерматолога для проведення певних досліджень, в першу чергу дерматоскопії для диференційної діагностики родимки та меланоми. При діагностиці важливо звернути увагу, що меланома порівняно з родимкою може мати:


  • швидкий ріст та ущільнення;
  • зміна кольору навколо утворення чи посилення або зменшення пігментації на самому утворенні;
  • різностороннє розростання у вигляді променів, які йдуть від утворення;


Також характерне збільшення лімфатичних вузлів, розташованих біля новоутворення. При наявності хоча б однієї з цих ознак необхідно терміново звернутись до дерматолога для підтвердження чи спростування діагнозу.


Як позбутися папілом?

Лікування папілом відбувається в залежності від виду та розташування папілом на тілі. В першу чергу лікування повинен проводити лікар після обстеження пацієнта.


Застосування самолікування при папіломах різного виду у вигляді видавлювання, вискубування та застосування речовин для зовнішнього нанесення є абсолютно не рекомендовано.


Лікування може проводитись у декілька етапів включаючи імунотерапію та хірургічне видалення. Застосовують у лікуванні папілом ліки для зовнішнього використання, а також електрокоагуляцію, кріотерапію. Терапія може бути досить тривала, тому її повинен виконувати спеціаліст. 


Види родимок.

Все про родимки і папіломи-_3

На тілі людини може бути розташовано багато родимок, вони можуть бути як вроджені так і набуті. Розрізняють різні види родимок, які можуть розташовуватись на різних ділянках тіла, включаючи сітківку очей та слизові оболонки, родинки на шиї, спині, долонях та стопах, родимки на щоках та по цілому лиці.


Родимки можуть бути несудинні та судинні (ангіоми). Між собою вони відрізняють кольором та розміром. Існують бородавчаті родимки, які мають сіруватий колір та нерівну поверхню. Можуть бути пігментні родимки, які мають великі розміри, починаючи від 1 см у діаметрі. Існують також пігментно - волосаті родимки, які також можуть мати великі розміри, колір від світло-коричневого до темно-коричневого та вкриті волоссям.


Розрізняють родимки за етіологічним фактором, починаючи від впливу сонячного випромінювання, закінчуючи неправильним харчуванням та спадковістю. У всіх випадках утворення родимок необхідно конкретно розуміти коли утворились та чи інша родимка і чи необхідно її видалити для уникнення переродження родимки.


Чи можна видаляти родимки?

Видаляти родимки чи ні - це визначається на консультації у дерматолога. Адже з деякими родимками людина може жити спокійно все життя і не боятись виникнення ускладнень. При підозрі на переродження родимки або якщо є певна загроза меланоми видалення родимки проводять хірургічним шляхом з подальшим гістологічним дослідженням. 


Як позбутися родимок?

Для того, щоб позбутися родимок необхідно мати не лише бажання, але і певні покази для видалення. Для цього необхідно провести перевірку родимок дерматоскопом. У людей, які мають більше ніж 50 родимок на тілі необхідно завести карту родимок та спостерігати за появою нових чи зміною вже наявних. Позбутися родимок можна найбільш перевіреним хірургічним шляхом, або лазером, радіохвильовим методом. В кожному разі видалення родимок проводиться після попередньої консультації у лікаря-дерматолога.