+38 (068) 69 65 060
Меню
8 звичок, які викликають передчасне старіння шкіри

8 звичок, які викликають передчасне старіння шкіри

8 лютого 2022
ПОДІЛИТИСЬ

1. Постійне доторкання до очей може стати причиною темних кіл та тонких зморшок

Мішки під очима – це природний процес, який виникає через слабшання мімічних м’язів внаслідок старіння. Для більшості людей регулярне потирання очей не викликає ніяких змін, якщо шкіра не володіє підвищеною чутливістю. Проте безперервне торкання може стати причиною запальних процесів.

У деяких випадках мішки перетворюються на суцільні темні плями, які можна нейтралізувати тільки апаратним шляхом. Якщо постійне доторкання до повік пов’язане зі свербінням та подразненням, необхідно відвідати алерголога та офтальмолога для точної діагностики.


2. Порушення процесів оновлення шкіри через недосип

Сон необхідний для створення достатньої кількості енергії, кращої концентрації та покращення кольору обличчя. Саме вночі шкіра переходить у стан оновлення, тому сліди недосипання з часом з’являться на обличчі.

Дослідження, опубліковане в січні 2015 року в Clinical and Experimental Dermatology, в якому взяли участь 60 жінок, виявило, що поганий сон (5 годин або менше) посилює ознаки старіння, погіршує функціональність бар’єру шкіри та знижує загальне задоволення власним зовнішнім виглядом.


Для покращення стану шкіри необхідно дотримуватися наступних порад:

  • лягати спати та прокидатися в один і той же час щодня, щоб тіло працювало за розкладом;
  • зробити свою спальню темною, прохолодною та тихою;
  • останній раз приймати їжу за 2-3 години до сну;
  • обмежити кількість кофеїну у другій половині дня.
  • Перед сном необхідно обмежити використання гаджетів та перегляд телевізору. Крім того, зайвий стрес також негативно впливає на відпочинок не тільки шкіри, а й усього організму.


3. Споживання напоїв з соломинкою може спричинити дрібні зморшки

Споживання різноманітних напоїв через соломинку може стати причиною виникнення глибоких носогубних зморшок та передчасного старіння шкіри. Це відбувається через надмірне навантаження на м’язи навколо губ. Така ж проблема стосується курців, у яких з часом з’являються характері зморшки. Це не означає, що необхідно повністю відмовитися від соломинок. Проте краще мінімізувати їх використання.


4. Стрес вивільняє кортизол, який викликає розщеплення колагену

Стрес впливає на кожну частину тіла, включаючи шкіру. Якщо постійно хвилюватися та погано через це спати, прискориться вивільнення гормонів стресу. Кортизол – основний гормон стресу – розщеплює колаген, що призводить до обвисання шкіри, появи зморшок і запалення. Дослідження показали, що хронічний стрес може прискорити процес старіння шкіри обличчя і тіла.

Стрес можна зменшити за допомогою зміни способу життя, зокрема правильного харчування, гарного сну та медитації, які мають величезний вплив на біологічний та косметичний процес старіння.


5. Відсутність сонцезахисного крему залишає шкіру незахищеною

Для захисту шкіри від передчасного старіння не обійтися без SPF-крему. Ультрафіолетове випромінювання спричиняє 80% видимих ознак старіння обличчя, включаючи зморшки та пігментацію. Проте косметичних засобів, що містять SPF-фактор, недостатньо для повноцінного захисту.

Більшість косметики не захищає від агресивних променів, які викликають дрібні зморшки, пігментацію, розширені пори та подразнення. Крім того, доведеться нанести велику кількість засобу, щоб отримати необхідний сонцезахисний ефект.

Перед нанесенням макіяжу варто нанести сонцезахисний або зволожувальний крем із SPF широкого спектра дії. Він захищає шкіру від променів, які сприяють старінню шкіри, можуть викликати сонячні опіки. Зазвичай рівня SPF 30 достатньо для щоденного захисту.


6. Ігнорування захисту шкіри шиї та рук може призвести до негативного впливу ультрафіолету

Ультрафіолетове випромінювання є одним з головних факторів передчасного старіння. Навіть щоденне використання SPF-крему може не дати бажаного ефекту, якщо нехтувати шкірою шиї та рук, адже вони одними з перших видають справжній вік.

З часом шкіра втрачає свою еластичність. Крім того, руки втрачають об’єм та жирову тканину, через що з’являється напівпрозора дерма зі зморшками та пігментними плямами. Шия також може змінити колір і виглядати старшою, як правило, в результаті тривалого перебування на сонці. Уникнення шкідливих ультрафіолетових променів може захистити від передчасного старіння.


7. Відсутність сонцезахисних окулярів може пошкодити очі та шкіру навколо них

Сонцезахисні окуляри захищають очі від УФ-променів, які можуть пошкодити повіки, рогівку, кришталик і сітківку, а також ніжну шкіру навколо очей. Звичайні рухи, такі як примруження, сміх і похмурий вираз, «вирізають» на обличчі лінії та зморшки. Чим активніше працюють м’язи, тим більше буде глибоких зморшок в стані спокою. Тому рекомендується навіть взимку надягати сонцезахисні окуляри.


8. Використання звичайного твердого мила може зробити зморшки глибшими

Тверде мило містить жорсткі мийні засоби, які позбавляють шкіру натуральних олій та природного захисту. Хоча суха дерма не є безпосередньою причиною виникнення зморшок, вона робить їх більш помітними. Крім того, вона не може захистити себе від алергенів та подразників, таких як бактерії та віруси. Зневоднена шкіра є основною причиною погіршення природного захисного бар’єру. Вибір мила особливо важливий, якщо обличчя дуже чутливе.


Рекомендується використовувати зволожувальний засіб, правильно підібраний за типом шкіри. Також необхідно уникати використання дезодоруючого мила або продуктів, які містять інгредієнти, що потенційно зневоднюють дерму, такі як спирт, ароматизатори, ретиноїди або альфа-гідроксикислоти. Крім того, необхідно підібрати зволожувальні засоби для щоденного догляду за шкірою.


А також варто регулярно відвідувати косметолога, щоб своєчасно прибрати можливі недоліки та подовжити збереження привабливості та молодості обличчя.